Jautri veido oda: pagrindinės priežastys, atpažinimo būdai, ko vengti ir kaip ja rūpintis

Jautri veido oda: pagrindinės priežastys, atpažinimo būdai, ko vengti ir kaip ja rūpintis

Jautri veido oda

Jautri veido oda yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis žmonių. Tai būklė, kurios metu oda reaguoja į įvairius veiksnius, tokius kaip aplinkos sąlygos, produktų sudedamosios dalys ar netgi emocinis stresas. Kadangi jautri oda gali sukelti nepatogumų, svarbu suprasti, kas ją sukelia ir kaip tinkamai ja rūpintis. 

Jautrios veido odos priežastys gali būti įvairios:

  1. Genetika: Kartais jautri oda gali būti paveldima, kai atsiranda odos reakcija į tam tikrus veiksnius.
  2. Alergijos: Kai kurie žmonės gali būti alergiški tam tikriems ingredientams kosmetikoje ar netgi maiste, ir tai gali sukelti odos jautrumą.
  3. Aplinkos veiksniai: Žalingi aplinkos veiksniai, tokie kaip saulės spinduliai, vėjas ar šaltas oras, gali dirginti odą ir sukelti jautrumą.
  4. Produktų sudedamosios dalys: Kai kurie ingredientai kosmetikoje ar netgi higienos produktuose gali būti per stiprūs ar netinkami jautriai odai, ir tai gali sukelti dirginimą.

Svarbu paminėti, kad jautri oda turi kelias išraiškas ir pagrindinius simptomus:

  1. Sausa oda –  kai oda negamina pakankamai riebalų, kad būtų tinkamai drėkinama ir sveika.
  2. Egzema arba atopinis dermatitas – kai sumažėja odos gebėjimas apsisaugoti nuo dirgiklių.
  3. Kontaktinis dermatitas – kai atsiranda bėrimas dėl odos paviršiaus lietimosi su kenksmingu daiktu.
  4. Alerginis kontaktinis dermatitas – panašiai kaip ir kontaktinis dermatitas, ši reakcija dažnai pasireiškia bėrimais, niežuliu, paraudimu, tačiau tai yra alerginės reakcijos padarinys.

Jautrios odos simptomai

Jautrios odos simptomai gali būti įvairūs, pradedant nuo paraudimo, niežulio ir sudirginimo iki jautrumo, bėrimų, deginimo pojūčių ir patinimų. Jei pastebite šiuos simptomus arba kokią nors kitą odos diskomforto formą, svarbu pasikonsultuoti su dermatologu arba gydytoju, kad būtų nustatyta tinkama diagnozė ir pateiktos gydymo rekomendacijos.

Jautria veido oda reikia rūpintis atsargiai ir atidžiai.

Pateikiame keletą odos priežiūros „taisyklių“, kurios gali padėti jums išlaikyti jautrią odą sveiką.

  1. Švelnus valymas: Naudokite švelnius valymo produktus, kurie nesukels odai papildomo dirginimo ar nesusilpnins jos natūralaus apsauginio barjero.
  2. Drėkinimas: Naudojant lengvus, bekvapius drėkinamuosius kremus, kad būtų išlaikytas odos drėkinimas.
  3. Apsauga nuo UV spindulių: Naudokite kremą su saulės apsauga (SPF), kad apsaugotumėte odą nuo žalingų UV spindulių.
  4. Venkite agresyvių ingredientų: Venkite produktų su alkoholiu, aštraus kvapo, kurie gali sukelti odos dirginimą.
  5. Pažiūrėkite, kad produktas neturėtų agresyvių sulfatų (SLS/SLES), kurie pašalina natūralius odos aliejus, ir pirmenybę teikite natūraliems, ekologiškiems ingredientams (nors reikia prisiminti, kad kai kuriems natūraliems ingredientams gali būti alergiški). Svarbu atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių sąrašą ir įsitikinti, kad jame nėra natrio laureato sulfato (SLES) arba natrio laurilsulfato (SLS).
  6. Venkite agresyvių šveitiklių, ribokite šveitimą iki karto per savaitę ir naudokite švelnius valymo produktus su natūraliomis medžiagomis. 
  7. Venkite labai karšto dušo ir veido prausimo karštu vandeniu, nes tai gali pažeisti keratino ląsteles, esančias epidermyje – išoriniame odos sluoksnyje. Tai sutrikdo ląstelių gebėjimą absorbuoti drėgmę odoje, todėl atsiranda sausumas, sudirginimas ir galiausiai susilpnėja barjeras. 

Jautri veido oda gali būti iššūkis, tačiau tinkama priežiūra ir teisingai pasirinkti produktai gali ją padaryti mažiau jautrią ir sveikesnę. Svarbu rinktis švelnius ir apsaugančius ingredientus, kurie padės išvengti nepageidaujamų reakcijų.


Prekės ženklas Woods_Copenhagen sukūrė priežiūros rutiną net jautriausiems odos tipams. Produktai yra praturtinti natūraliais, ekologiškais, bekvapiais ir saugiais ingredientais. Štai keletas produktų, kurie puikiai tiks ir bus saugus jautrios odos savininkams:

Kasdienis putojantis prausiklis: Šis vandens pagrindu pagamintas valiklis, sudarytas iš švelnių ingredientų, sukuria švelnias putas, leidžiančias pašalinti nešvarumus, makiažą ir bakterijas.

Valomasis balzamas: Jis yra sudarytas iš 100% natūralių valomųjų medžiagų, kurios švelniai pašalina makiažą ir susikaupusius nešvarumus. Naudokite jį vieną arba kaip 2 žingsnį: dvigubą valymą kartu su kasdieniu putojančiu prausikliu.

Giliai drėkinantis veido serumas: Jis padeda išvengti odos sausumo ir paraudimo, balansuodamas sausas vietas ir suteikdamas apsauginį ilgalaikio drėkinimo sluoksnį.

Kasdieninis drėkinamasis veido kremas: Labai lengvas veido drėkiklis akimirksniu suteikia intensyvų drėkinimo efektą ir pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.

Rūpinkitės savo oda, rinkitės saugius veido odos priežiūros produktus ir džiaukitės sveika bei gražia veido oda!



Grįžti į tinklaraštį